حسابداری ارزی

حسابداری ارزی

حسابداری ارزی مجموعه ای از فرآیندهای حسابداری است که برای ثبت معاملات انجام شده به ارزهای خارجی (مانند دلار، درهم و غیره) استفاده می شود. هنگام حسابداری ارزی باید به نحوه حسابداری وجوه ارزی، حسابداری نرخ مبادله ای در پایان سال، حسابداری فروش ارز حاصل از صادرات و مواردی از این دست توجه ویژه ای داشت.

حسابداری ارزی

حسابداری ارزی در واقع عبارتی است که برای تعریف ارز مورد استفاده در یک بنگاه که برای ثبت معامله ها و صورت های مالی مورد استفاده قرار می گیرد، به کار می رود. ارز حسابداری در واقع می تواند از پولی که محصولات یک شرکت با آن فروخته می شود، متفاوت باشد.

در معنی ساده تر باید بگوییم وقتی یک شرکت داخلی با شرکتی خارجی تبادلی داشته باشد نوسانات نرخ ارزی میتواند بر کسب و کار دو طرف معامله تاثیر بگذارد. حسابداری ارزی به انگلیسی Currency accounting اصطلاحی است که ارز مورد استفاده یک بنگاه را برای ثبت کلیه معاملات و صورت های مالی آنها تعریف می‌کند. ارز حسابداری می‌تواند متفاوت از پولی باشد که در آن شرکت محصولات خود را می ‌فروشد.

به پیج اینستاگرامی نرم افزار حسابداری پارسی مانی parsimony سر بزنید . 

معاملاتی که بین شرکت های داخلی و خارجی صورت میپذیرد معاملات ارزی نامیده میشوند که در این معاملات ازی لازم است که واحد مالی تجاری به پول گزارشگری یا واحد پول ایران (ريال) تبدیل شود. مهم ترین چیزی که سوابق حسابداری ارزی را تحت تاثیر قرار می دهد و کار حسابدار را سخت می کند، نوسانات مرتبط با قیمت ارز است.

فرض کنید در ابتدای سال ۱۰۰۰۰ دلار برای تراکنش دریافت می کنید و یک سند حسابداری برای آن ثبت می کنید. در پایان سال مالی، این نرخ بیش از دو برابر خواهد شد. حال باید سود شرکت را بر اساس ارزش ریالی معامله مورد نظر در زمان معامله و بر اساس نرخ ارز در پایان سال مالی محاسبه کنید؟

حساب ارزی

این حساب بخشی دیگر از حساب های مالی است که وجوه واریز شده به آن در سایر حساب ها منظور نمی شود. این نوع حساب ها فقط مختص بانک ها و ارزهای خارجی کشورها نیست و در صورت تمایل صاحب حساب انتقال وجه با واحدهایی غیر از کشور خود در این حساب ها موثر است .

حسابدار ارزی باید ارزش معاملات را برای معاملات انجام شده به ارزهای خارجی به ارز حسابداری تبدیل کند.شاید این سؤال در ذهن شما نیز ایجاد شود که، چگونه می‌توان currency accounting را انجام داد؟ جهت انجام این کار، در ابتدا باید آشنایی لازم را با تسعیر ارز پیدا کنید و قادر به انجام آن باشید.

جهت انجام عملیات تسعیر ارز، به مراتب باید با شرکت‌های خارجی خرید و فروش داشته و مبادلاتی را با آن‌ها انجام دهیم. در صوت داشتن معاملات با چندین کشور با واحدهای پولی متفاوت، نیاز به تعریف تمامی این ارزها در سیستم حسابداری خود را دارید. بعد از انجام این کار، نوبت به تعیین ضرر و سود تسعیر ارز آن هم بر طبق واحد گزارشگری کشور ایران میرسد.

حتماٌ میپرسید چگونه میتوان این کار را انجام داد؟ جواب ساده است. این مقدار، از ضرب نرخ تسعیر در مبلغ مانده ارزی به دست می‌آید. البته در اینجا نباید از محاسبه تسعیر ارز در currency accounting نیز غافل شد. برای فهم بیشتر این موضوع، مثالی برای شما می‌زنیم.

فرض کنید مانده شرکتی در شروع سال و با دلار ۴۰ هزار تومانی و بعد از تسعیر حدود ۲ میلیون تومان مبلغ ۴۰۰ میلیارد ریال باشد. اما در روزهای پایانی سال و با توجه به افزایش قیمت دلار و رسیدن آن به ۵۰ هزار تومان این نرخ تغییر کرده و به ۵۰۰ میلیارد ریال افزایش پیدا می‌کند. در این بین، اختلاف این مبالغ تفاوت تسعیر نامیده می‌شود. دقت داشته باشید که، اسناد صادر شده توسط حسابداران شرکت‌ها براساس این نرخ تفاوت است.

چگونگی انجام حسابداری ارزی

برای نحوه ثبت حسابداری ارزی در دفاتر و نحوه ثبت تسهیلات ارزی، باید ابتدا به نحوه گزارش گیری تسعیر ارز مسلط باشید. عملیات تسعیر ارز زمانی شروع می شود که مبادلات را به وسیله ارز انجام دهیم و فروش خارجی در داخل داشته باشیم یا کالای خود را به خارج از کشور صادر کنیم. بعد از آشنایی با هر کدام از ارزها و تعیین مقدار معاملاتی که باید انجام شود،

باید مانده هر کدام از آنها را به واحد پول گزارشگری خود تبدیل سازیم. محاسبه سود و زیان تسعیر ارز، کار سختی نیست، فقط باید مبلغ مانده از را ضربدر نرخ تسعیر بکنید تا مانده بر اساس واحد پول گزارشگری به دست آید. اما آنچه که در حسابداری ارزی مهم است، تفاوت ناشی از تسعیر میزان معین از یک واحد پول گزارشگری با نرخ های تسعیر متفاوت می باشد.

حسابدار ها برای تفاوت تأثیر ارز باید سند صادر کنند و حساب سود یا زیان تسعیر ارز را ثبت نمایند. برای انجام معاملات و انجام فرایندهای حسابداری از طریق حسابداری ارزی، باید به نرم‌ افزار این سیستم حسابداری دسترسی داشته باشید. در ادامه  در رابطه با نرم افزار حسابداری ارزی توضیحاتی ارائه خواهیم کرد.

تسعیر ارز در حسابداری

تسعیر ارز که با نام دیگر تبدیل واحد پولی نیز شناخته می شود از مهم ترین مفاهیم و تعاریف اقتصادی است. با حسابداری تسعیر ارز می توان اثر تغییرات نرخ ارز در عملیات مالی را بررسی کرده و به شکل استاندارد در صورت های مالی آن ها اعمال کرد. با تمام شدن هر سال مالی مطالبات ارزی با توجه به نرخ روز ارز محاسبه می شود و به تعدیل آن تسعیر ارز گفته می شود.

نرم افزار حسابداری ارزی

در برخی شرکت ها لازم است با استفاده از نرم افزار حسابداری اسناد ارزی و ریالی را به صورت همزمان ذخیره کنند. این می تواند در شرکت های مختلف اتفاق بیفتد. به عنوان مثال، شرکت هایی که وارد یا صادر می کنند، پیمانکاران ایرانی که در کشورهای خارجی فعالیت می کنند، شرکت های ایرانی که با پیمانکاران خارجی همکاری می کنند و شرکت های ایرانی که با شرکت های خارجی در قالب سرمایه گذاری مشترک یا انواع دیگر رابطه دارند.

معرفی نرم افزار حسابداری ارزی

در هنگام خرید نرم افزار حسابداری ارزی باید توجه داشته باشید که حتما قابلیت چند ارزی بودن را داشته باشد. چند ارزی بودن نرم افزار حسابداری ارزی، به این معنی است که نرم افزار بتواند فعالیت های شما را در قالب های مختلف ثبت و گزارش گیری کند. نرم افزارهایی که در پارسی مانی parsimony در اختیار شما قرار می گیرند، تمامی فرایندهای مربوط به ثبت اسناد و گزارش گیری را انجام می دهند و دارای قابلیت حسابرسی چند ارزی می باشند.

نرم افزار حسابداری چند ارزی مناسب چه کسب و کارهایی است؟

همانطور که گفته شد، نرم افزارهای حسابداری ارزی با توجه به نیاز مدیران و صاحبان شرکت هایی که با ارزهای مختلف مبادلات انجام می‌دهند امکان ارزیابی واحد های مختلف ارزی را به مدیران می‌دهد و آن ها را در راستای حرکت به سوی اهداف و تبادلات ارزی یاری می‌دهد.

شرکت‌هایی که در کشورهایی با ارزهایی بجر ارزهای بین‌المللی دلار، یورو و … فعالیت می‌ کنند بیش از بقیه نیاز به این تبادلات ارزی دارند. در این حوزه ها به منظور ساده‌سازی صورت‌های مالی، مشاغلی که دارای نیازهای پیچیده مدیریت ارزی هستند، کلیه معاملات خود با استفاده از نرم افزارهای حسابداری ارزی به سادگی ثبت و بررسی می کنند.

همچنین در جامعه امروزی که قیمت ارز لحظه ای در حال نوسان است، شما می ‌توانید نرخ ارز مورد نظر خود را در نرم افزار حسابداری ارزی بصورت لحظه‌ای محاسبه کنید و نرخ های مختلف ارز را در نرم افزار خود داشته باشید. بنابراین، دیگر شما نیاز به محاسبه نرخ ارز روز ندارید و به سهولت نرخ ارز به روز را در معاملات تجاری خود خواهید داشت.

نرم افزارهای حسابداری چند ارزی با توجه به نیاز مدیران و صاحبان شرکت هایی که با ارزهای مختلف مبادلات انجام می دهند، امکان ارزیابی واحد‌های مختلف ارزی را به مدیران می‌دهد و به آنان را در راستای حرکت به سوی اهداف و تبادلات ارزی یاری می‌دهند.

این که شما یک تاجر کوچک خرده فروشی هستید یا یک واردکننده و صادر کننده بین المللی چندان فرقی ندارد، همگی این مشاغل روزانه چالش خرید و فروش با ارزهای مختلف را برای شما در پی خواهد داشت. تعیین ارزهای پیش فرض، برای مشتریان و فروشندگانی که با ارز دیگری کار می‌کنند می بایست با دقت انجام شود که این کار نیازمند استفاده از نرم افزارهای دقیق حسابداری است.

حسابداری ارزی


برای مشاوره و خرید نرم افزار حسابداری پارسی مانی parsimony با ما تماس بگیرید .

4.7/5 - (16 امتیاز)
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
3 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مهسا خسروی

اتوماسیون مالی مرکز مشاورتون عالی بود مرسی ازتون

parto

حسابداری پارسی مانی بسیار عالی بود

فائزه خدابخش

سلام جا داره یه تشکر از تیم خیلی عالی پارسی مانی در خصوص نرم افزار حسابداری اصفهان بکنم من خریداری کردم واقعا عالیه