انواع حسابرسی

انواع حسابرسی

انواع حسابرسی ( بهترین نرم افزار حسابداری  ) بسیار متنوع است که هر کدام کاربرد و ویژگی‌های مخصوص به خود را دارند و سازمان‌ها با توجه به صورت حساب‌های مالی خود می‌توانند از آنها استفاده کنند.اگر بخواهیم انواع حسابرسی را نام ببریم، ابتدا باید به این موضوع اشاره کنیم که حسابرسی انواع گوناگونی دارد. حسابرسی صورت های مالی، حسابرسی رعایتی، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی قانونی و حسابرسی داخلی از انواع حسابرسی هستند. در ادامه به معرفی و تحقیق در مورد حسابرسی و انواع آن می‌پردازیم.

حسابرسی

حسابرسی عبارت است از بازرسی جستجوگرانه کلیه مدارک و اسناد حسابداری به منظور کشف تقلب و اشتباه.حسابرسی انواع گوناگونی دارد: حسابرسی صورت های مالی، حسابرسی رعایتی، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی قانونی و حسابرسی داخلی از انواع حسابرسی هستند.در ادامه به بررسی انواع آن می پردازیم.

انواع حسابرسی

حسابرسی هم همچون حسابداری انواع مختلفی دارد که هرکدام از آن‌ها کاربردهای مخصوص به خود را دارد. این انواع عبارت‌اند از حسابرسی قانونی، حسابرسی داخلی، حسابرسی صورت‌های مالی، حسابرسی رعایتی و حسابرسی عملیاتی. در ادامه به معرفی  انواع حسابرسی بصورت کامل وجامع می‌پردازیم:

  • حسابرسی صورت‌های مالی

هدف اصلی این حسابرسی، اعتباردهی به صورت‌های مالی است. منظور از اعتباردهی، اظهار عقیده یا قضاوت شخص یا اشخاص مستقل و ذی‌صلاح نسبت به مطابقت تمامی جنبه‌های با اهمیت ادعاهای منعکس در صورت‌های مالی با معیارهای تعیین شده یعنی اصول حسابداری است. حسابرسی صورت‌های مالیدر این نوع حسابرسی کلیه صورت‌های مالی از نظر استانداردها و چارچوب‌های حسابداری مورد ارزیابی قرار می‌گیرند. به این ترتیب گزارش مالی ارائه شده توسط حسابرس هم باید با این اصول و استانداردها همخوانی داشته باشد.

انواع حسابرسی
انواع حسابرسی
  •   حسابرسی رعایت

حسابرسی رعایت چیست؟ برای پاسخ به این سوال باید بگوییم، مقصود از حسابرسی رعایت، تعیین میزان رعایت احکام، سیاست‌ها، پیمان‌ها، قوانین و مقررات دولتی و کنترل‌های داخلی توسط شرکت‌های مورد رسیدگی است. برای مثال، با حسابرسی رعایت شرکت‌ها می‌توانند تعیین میزان رعایت احکام و سیاست‌های داخلی توسط بخش‌های مختلف سازمان را از حسابرسان خود درخواست نمایند.

  •  حسابرسی عملیاتی

حسابرسی عملیاتی، عبارت است از بررسی بسامان فعالیت‌های سازمان یا بخش معینی از آن در ارتباط با اهداف تعیین شده. هدف اصلی حساب رسی عملیاتی، ارزیابی رعایتِ «صرفه اقتصادی» هنگام تهیه منابع و ارزیابی «کارآیی» عملیات هنگام استفاده از منابع و «اثربخشیِ» عملیات برای نیل به اهداف از قبل تعیین شده، تشخیص فرصت‌های بهبود عملیات و ارائه پیشنهادهای اصلاحی به مدیران سازمان‌ها است. ارزیابی صرفه اقتصادی، کارآیی و اثربخشی سیستم حسابداری کامپیوتری یک شرکت و ارائه پیشنهادهای اصلاحی، نمونه‌ای از حسابرسی عملیاتی است.

فرایندی است منظم و با قاعده که به ارزیابی کارآیی، اثر بخشی، و رعایت صرفه های اقتصادی یک سازمان چارچوب کنترل های مدیریتی و گزارش نتایج ارزیابی همراه با ارائه پیشنهادات و توصیه های اصلاحی به افراد ذیصلاح می پردازد و نهایتاً منجر به استفاده بهینه از منابع سازمانی و ارتقاء بهره وری آن خواهد شد.عموماً حسابرسان در حسابرسی عملیاتی در مورد کلیه علمیات شرکت اظهار نظر نمی کنند، بلکه یافته ها و نتیجه گیریهای خود را در مورد عملکردها، فرایندها و روش های کنترل داخلی خاص که می تواند بطور کاراتر و اثر بخش تر انجام گیرد بیان می کنند.

  • حسابرسی قانونی

در سال‌های اخیر، دعوت از حسابرسان برای ارائه خدمات حسابرسی قانونی Forensic Audit به ویژه هنگام بروز اختلافات مالی، گسترش فزاینده‌ای یافته است. حسابرسی قانونی در واقع مشابه خدمت پزشکان در امر «پزشکی قانونی» است. برخی از مواردی که اجرای حسابرسی قانونی می‌تواند ضرورت یابد؛ به شرح زیر است: تقلب‌های تجاری یا کارکنان شرکت‌ها، خسارت‌های تجاری و اقتصادی، اختلاف بین سهامداران یا شرکا.

  • حسابرسی داخلی

در تعریف حسابرسی داخلی، این فن یک فعالیت مستقل، اطمینان بخش واقع بینانه و مشاوره‌ای است که برای ارزش‌افزایی و بهبود عملیات سازمان طراحی شده‌ است. حسابرسی داخلی با فراهم ساختن رویکردی سیستماتیک و روش‌مند برای ارزیابی و بهبود اثربخشی فرآیندهای راهبری، مدیریت ریسک و کنترل، سازمان را در دستیابی به هدف‌هایش یاری می‌کند. این نوع حسابرسی در داخل شرکت‌ها و سازمان‌ها قرار دارد. مدیران برای این که بخش مالی و حسابداری خود را راستی‌آزمایی کنند از این بخش کمک می‌گیرند. به همین دلیل از حسابرسان داخلی استفاده می‌کنند تا صحت اطلاعات بخش مالی را مورد ارزیابی قرار دهند.

پروسه رسیدگی به به اسناد کارفرما و دفاتر قانونی شرکت‌هایی که در سازمان تامین اجتماعی، دارای پرونده بوده و کد کارگاهی دارند، توسط سازمان حسابرسی بیمه تامین اجتماعی را حسابرسی بیمه می‌گویند.برای انجام کار حسابرسی، حسابرس مورد نظر باید در زمینه محاسبات و تحلیل اطلاعات، مهارت بالا و قابل قبولی داشته باشد. البته در سال‌های اخیر به دلیل کامپیوتری شدن سیستم‌های مالی و حسابداری، یک حسابرس کارآمد می‌بایست علاوه بر اصول و فنون حسابداری و حسابرسی به کار با نرم افزار حسابداری و مالی مختلف نیز تسلط داشته باشد. همچنین باید دارای مهارت‌های ارتباطی، کلامی و نوشتاری خوبی باشد.

انواع حسابرسی
انواع حسابرسی

انواع حسابرسان و وظایف آنها

وظایف حسابرسان اموری مثل بررسی حساب‌های شرکت، جمع آوری و تحلیل آمار و ارقام، شناسایی مشخصات و ویژگی‌های کسب‌وکار و ارزیابی سیستم‌های گزارش مالی شرکت می‌باشد. انواع حسابرسان در یک تقسیم بندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک می‌شوند:

  • حسابرسان داخلی

این گروه از انواع حسابرسی داخلی، کارمند واحد مورد رسیدگی هستند و در واقع رابط میان هیات مدیره و شرکت بوده و گزارش رسیدگی خود را به طور هفتگی، ماهانه یا سالانه به مدیرعامل و هیات مدیره ارائه می‌دهند. این گروه از حسابرسان عملیات داخل واحد تجاری را رسیدگی می‌کنند. حساب رس داخلی، سیاست‌ها، رویه‌ها و توان مالی شرکت را به منظور بهبود کارآیی آن ارزیابی و بررسی می‌کند.

  • حسابرسان مستقل

حسابرسان مستقل، افرادی هستند که در موسسات حسابرسی مشغول کار هستند و بر اساس قرارداد میان شرکت‌ها یا سازمان‌ها با این موسسات، عملیات حسابداری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و موازین حسابداری مورد رسیدگی قرار می‌دهند. حسابرسان مستقل، گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه می‌کنند. در واقع حسابرسان مستقل رابط میان صاحبان شرکت و هیات مدیره شرکت می‌باشند.در راحت ترین تعریف حسابرس مستقل به کسی می گویند که امور مالی و حسابداری و حسابرسی شرکت ها و موسسات را در برابر دریافت حقوق انجام می دهد.

یکی از مواردی که این روزها در کشورهای مختلف مورد توجه قرار گرفته است، تاسیس شرکت های حسابرسی و حسابداری است. در این شرکت ها با به کار گرفتن حسابداران و حسابرسان با تجربه، به صورت مستقل به امور مالی موسسات و شرکت ها پرداخت می شود.حسابرسی مستقل زمانی اهمیت خود را نشان می دهد که لازم است در مورد صورت های مالی و جریان امور مالی و ارزیابی آن ها اظهارنظر صورت گیرد.

  • حسابرسان دولتی

وظیفه‌ای که بر عهده‌ی حسابرس دولتی بوده عبارت است از رسیدگی یا بررسی معاملات و کنترل‌های یک موسسه دولتی به منظور اظهارنظر در این مورد که فعالیت‌های مالی واقتصادی طبق اصول متداول حسابداری دولتی در صورت‌ها وگزارش‌های انعکاس یافته است یا خیر.

حسابرسی چه تفاوتی با حسابداری دارد؟

اصلی‌ترین تفاوت حسابرسی با حسابداری در ماهیت کاری آن‌ها است؛ حسابداری شغلی عملیاتی مبتنی بر ثبت گزارش است، درحالی‌که حسابرسی کاملاً نظارتی و کنترلی است. در حقیقت حسابرس و حسابدار در دو سوی فرایند مالی شرکت قرار دارند. تفاوت دیگر حسابدار و حسابرس شیوه فعالیت آن‌ها است؛ حسابدار هرروز و به‌طور مستمر اقدام به حسابداری شرکت می‌کند، درحالی‌که حسابرس غالباً در مواقع خاص و در صورت لزوم وارد عمل می‌شود.اما تفاوت اصلی حسابدار و حسابرس در توانایی‌ها و مهارت آن‌ها است. یک حسابدار باید قدرت محاسبه بالایی داشته باشد، درحالی‌که حسابرس قدرت تجزیه تحلیل و تیزبینی بیشتری نیاز دارد.

چه ارتباطی میان حسابرسی و حسابداری وجود دارد؟

برای پاسخ به این سؤال باید گفت که هردو فرایند از یک علم مشترک استفاده می‌کنند. در حقیقت هر آنچه یک حسابدار بلد است یک حسابرس می‌داند و هر آنچه یک حسابرس می‌داند، یک حسابدار بلد است. هم حسابداری و هم حسابرسی مبتنی بر محاسباتی هستند که در قالب استانداردهایی مشخص باید انجام شوند.از جهت آکادمیک و رشته دانشگاهی، غالباً حسابرسی را به‌عنوان شاخه‌ای از حسابداری قلمداد می‌کنند. درواقع در شاخه حسابرسی، فرد مهارت‌های موردنیاز یک حسابرس را به‌صورت تخصصی آموزش می‌بیند.

بررسی روند و چگونگی انجام حسابرسی

چگونگی حسابرسی نکته حائز اهمیت در خصوص زمان حسابرسی است. این فرآیند زمانی آغاز می‌شود که واحد حسابداری گزارش کامل مالی خود را تنظیم و ارسال کرده باشد. در واقع شروع فرایند حسابرسی در گرو ارائه اطلاعات مالی توسط حسابداری است. مدیران بعد از دریافت اطلاعات مالی حسابرسی و بررسی آنها، اطلاعات را در اختیار حسابرس قرار می‌دهند.

انواع حسابرسی
انواع حسابرسی

حسابرس با توجه به اصول و عوامل تاثیرگذار در صنعت یا اقتصاد، اقدام به بررسی فعالیت‌های مالی شرکت می‌کند. حسابرسان به بررسی ریسک‌های مالی، گزارشات مالی و … می‌پردازند. بر این اساس وظیفه اصلی حسابرسی، یعنی بررسی صحت اطلاعات مالی آغاز می‌شود. حسابرس گزارشات مالی خود را به صورت دقیق و بی‌طرفانه ارائه می‌دهد. در این گزارش باید میزان تطابق فعالیت‌های مالی با استانداردها و اصول حسابداری نیز ذکر شود.

بهترین شرکت حسابرسی و حسابداری

برای یافتن یک شرکت و موسسه حسابرسی خوب پیش از هر چیز باید رزومه و کارنامه آن شرکت را بررسی کنید. ازآنجایی‌که در انتخاب حسابرس بیش از هر چیز دیگری اعتماد اهمیت دارد، رزومه شرکت حسابرسی می‌تواند تا حدود زیادی در این زمینه شمارا روشن کند. از سوی دیگر تجربه، تحصیلات و تخصص نیز از عوامل دیگری هستند که حتماً باید در نظر بگیرید.شرکت حسابداری و حسابرسی پارسی مانی parsimony با داشتن تجربه‌ای بالا در عرصه حسابرسی، یکی از مورد اعتماد ترین شرکت‌های حسابرسی در ایران محسوب می‌شود که کارنامه درخشان آن مؤید این مطلب است.

انواع حسابرسی


برای مشاوره و خرید نرم افزار حسابداری پارسی مانی parsimony با ما تماس بگیرید .

5/5 - (3 امتیاز)
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
1 دیدگاه
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
فائزه خدابخش

تفاوت حسابرسی با حسابداری چیه؟